Статии

Как да съхраним хляба вкусен и свеж за по-дълго?

За нас българите, хлябът е един от най-честите гости на трапезата. Било то на закуска, обяд или вечеря, на масата почти винаги присъства хляб. Нарязан или начупен, с кръгла или продълговата форма, с подправки или без, този свещен за нас зърнен продукт се слави с почит и уважение от стари и млади. Ако попитате вашата баба или дядо, те с радост и умиление ще ви разкажат как техните родители са ставали по първи зори, за да замесят и поставят хляб на масата в готварницата – тогавашната кухня.

Днес, почти няма човек, който да не е усещал аромата на прясно изпечения хляб – неповторим мирис, който остава завинаги в сърцата ни. И наистина, в хляба има нещо магично, което е пленило сърцата ни още от деца. Всеки от нас има поне един, ако не и повече спомени, в които участва негово величество хлябът. Дългата опашка пред хлебарницата, филията с масло и лютеница или парчето хляб със сол, са моменти от нашето детство, които никога няма да избледнеят.

Но за да се насладим напълно на хляба, трябва да го съхраняваме правилно. В противен случай, рискуваме да се лишим от неговия невероятен вкус и пленителен аромат. Но кои са най-добрите начини за съхранение на насъщния? Как да запазим най-добре и за най-дълго неговите вкусови и ароматни качества? В следващите редове ще разгледаме именно тези въпроси.

Как да съхраним хляба вкусен и свеж за по-дълго?

За да се радваме на пресен и ароматен хляб, трябва да се погрижим да го съхраняваме правилно. По този начин ще го запазим свеж, мек и ароматен и ще можем да му се наслаждаваме по-дълго. И така, нека сега разгледаме няколко изпитани метода, с помощта на които ще запазите вкусовите качества на тази популярна зърнена храна за по-дълъг период от време. Така не само ще имате вкусен хляб на масата за по-дълго, но и ще намалите значително ненужното изхвърляне на храна.

Преди да преминем по същество обаче е добре да споменем, че пшеничният хляб не бива да се държи повече от 42 часа, след като е излязъл от фурната, докато времето за съхранение при ръжения хляб е малко по-дълго, но не повече от 72 часа. Що се отнася до опаковката – хартиената винаги и по-добрият вариант, в сравнение с найлоновата. И последно, но не по важност – винаги проверявайте срока на годност, преди да сложите продукта в пазарската си кошница – дори и само ден разлика може да бъде от огромно значение.

Как да съхраняваме хляба на стайна температура?

Хлябът се съхранява най-добре на сухо и прохладно място, далеч от пряка слънчева светлина. Добре е да намалите контакта му с вуздуха възможно най-много. Както сигурно се досещате, най-доброто място е кутията за хляб – дървена и с малки прорези, така че да не задържа влага. А за още по-добри резултати е препоръчително да поръсите дъното на кутията с ориз, който ще се погрижи за излишната влага.

Алтернативно, можете да държите хляба и в опаковката, но само ако тя е хартиена. Найлоновата не е за предпочитане, тъй като създава влага, което пък е предпоставка за по-бързото развитие на патогенна плесен. Добра защита тук се явява и текстилната торбичка или парчето плат. И на края, но не на последно място – хлябът се съхранява по-добре когато е цял. 

Добра защита тук се явява и текстилната торбичка или парчето плат. И на края, но не на последно място – хлябът се съхранява по-добре когато е цял. 

Как да съхраняваме хляба във фризера?

Макар и много пекари с право да ви кажат, че хлябът не бива да се съхранява в хладилника при никакви обстоятелства, той все пак може да се замрази във фризера. Разбира се, това ще се отрази на вкусовите му качества, и все пак, ако имате в повече от него и няма как да го оползотворите, най-добре е да го замразите. По този начин, можете да го предпазите от разваляне до 90 дни.

Преди да приберете хляба във фризера е добре да се съобразите с няколко важни аспекта. Първо – хлябът трябва да е изстинал (в случай че сте го изпекли в домашни условия); второ – трябва да го нарежете на филии; и трето – трябва да го поставите в найлонова опаковка. Този метод на съхранение е най-удачен за хляб, който следва да се консумира във вид на препечени филийки или под друга форма на термична обработка.

Хлябът е вкоренен дълбоко в нашите традиции и по всичко личи, че това ще продължи и за напред. Насъщният винаги е бил част от нашата трапеза и винаги ще бъде. Вкусният зърнен продукт ще продължава да ни радва, така както ни е радвал още от деца.

Но за да можем да му се насладим напълно и по-продължително, трябва да го съхраняваме правилно. Така не само ще запазим вкусовите му качества за по-дълго време, но и ще отдадем нужната му почит. Както е казал народът: – “Никой не е по-голям от хляба.”

Related Posts

Вашият коментар