Статии

Марин Лесев – пазител на традициите

Една инициатива, която привлича вниманието на широката общественост и редица активни дейци, е факт от 2009 година насам.
Уникалната национална инициатива “Пазител на традициите” подкрепя и стимулира автори, творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната кулинария като разкрива пред обществото начина им на работа за съхраняване на българските ценности, обичаи, бит и култура, през призмата на изкуството и новите технологии.
Всяка година на специална церемония се връчват призове “Пазител на традициите” в различни категории. Категориите са 7: Занаяти, Художествено и приложно изкуство, Фолклор, Кулинария, Личност, Организация, Селище.

Лауреат на наградата “Пазител на традиции”

Марин Лесев е посветил над 25 години от живота си на изучаването, съхраняването и популяризирането на българската национална кухня. Докато работи като управител в няколко познати на всички ресторанти в София, не спира да издирва, закупува и колекционира печатни кулинарни издания – книги, списания, вестници, брошури, диплянки, кулинарни кутии. Притежава и малка колекция от около 200 броя домакински прибори, посуда, дребни кухненски уреди и други интересни предмети от близкото и далечно минало .

Съществената част от колекцията му са печатните кулинарни издания, обхващаща такива от 1870 г. до наши дни. В нея са събрани около 8 000 български печатни кулинарни издания – над 1600 книги, 5000 списания и 1200 вестника, в които се включват над 1 милион рецепти, събрани в над 250 хиляди страници. Според мен колекцията му от кулинарни издания е най-голямата в целия свят, като за този факт можете да направите справка в Рекордите на Гинес, където рекордът се държи от колекция със само 2950 печатни издания. Колекцията е ценна не само заради нейния обем, но и заради качеството на събраните издания, тъй като много книги от този период са в лошо качество (скъсани страници, липсващи корици), а голяма част от тях са изчезнали и липсват дори в големите ни библиотеки. Вярвам, че събирането и съхраняването на тези издания е съществена и важна дейност, за да може да се запази информацията от тези книги, в чието съдържание се разказва за българските традиции и многообразието на националната ни кухня. Така ще се запази и спомена за големите наши кулинари от миналия век Пенка Чолчева, Анна Хаканова, Соня Чортанова, Теодора Пейкова, Стефана Христова, Елисавета Вазова, Кънка Ковачева, Кина Косева, Мария Димкова, Люба Бубова, Мария Медникарова, Асен Иванов, Ташо Ташев, Владо Иванов, Александър Белоречки, Константин Балабанов и много други, благодарение на които тези автентични български рецепти и методи на готвене са се запазили на хартия.

Освен печатните издания през годините той е събрал и десетки ръчно изписани кулинарни тефтери и индивидуални листове от 1900 г. до днес. Те съдържат над 10 хиляди рецепти – както никога нечувани от съвременната аудитория, като Кестенова торта, Гарози (дробчета от скумрии), Таратор от орехи и хляб и Пиле със сос от кръв, така и толкова познати и все още останали на нашата трапеза рецепти като Негърче, Фунийки, Реване, Добош торта, Гараш торта, локумки и много други.

В допълнение на горното и за да възроди отдавна забравени български рецепти той преиздава фототипни издания на стари готварски книги. Пример за това е колекцията от 12 книги от периода 1927-1939 г. с наименованието „Автентична българска кухня“ съдържаща над 3000 автентични български рецепти. Вярвам, че по този начин той допринася за запазване на кулинарната ни история и показва на хората многообразието на старата ни кухня.

От около 2 години заедно с Шеф Анна Кършоваска,  работи и по нов проект, възстановяването и възпроизвеждането на стари рецепти, които ще бъдат показани в нова луксозна илюстрована кулинарна книга.

01

Рецептите ще бъдат както съвсем непознати и позабравени, така и други по-нови, които за българската съвременна домакиня ще бъде интересно да прочете, да приготви отново и да си припомни за близките и любими хора, голяма част от които вече не са сред нас. Основната цел на това начинание е рецептите от старите кулинарни книги и от тефтерите на нашите майки и баби да не се забравят и да заживеят нов живот. Според мен книгата ще има не само емоционална стойност, но и научно-изследователска и историческа, свързана със съхраняването на българското кулинарно богатство, забравено сред пожълтелите страници на кулинарните тефтери, изписани с мастило и с вече отпаднали след правописната реформа в съвременния български език крайно ь и ъ, ѣ и ѫ.

Най-съществената част от приноса му за популяризирането на националната ни кухня е многогодишната му работа по създаването на „БЪЛГАРСКА КУЛИНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ“ в  10 тома, обхващаща цялата 150-годишна история на кулинарното ни книгоиздаване и съдържаща около 20 000 рецепти, в която всеки ще може да открие отговора на въпроса  какво всъщност представлява българската кухня. Можете да подкрепите Марин Лесев като харесате снимката му в страницата на “Пазител на традицията” – ТУК.

Делото на Лесев

“Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му” – това не е клише, когато става въпрос за човек, който е способен дълго и упорито да преследва мечтите си. Такъв човек е Марин Лесев. Роден в Габрово, той идва в София през 1994 година, за да учи в Спортната академия. И както на повечето студенти, за да се издържа, му се налага да работи. Насочва се към ресторантьорството, защото от малък готвенето му е слабост и страст. С течение на времето той се издига в кулинарията и почти 20 години работи като управител на елитни столични заведения, а като част от труда му се появяват и готварските книги. Започва да издирва и колекционира кулинарни рецепти и книги, когато му попада готварска книга от 1912 г, на чиято първа страница пише: “Готварница”. Готварница се е наричала стаята, в която българите едно време са живеели, готвели са, извършвали са ежедневните си дейности и изобщо тя ги е събирала и обединявала. Защото пред хляба всички са равни – така е било в готварницата.
Затова и Марин Лесев започва да преследва своята мечта и да създава нов дом на старите български кулинарни традиции.

Бъдещето

В световен мащаб завръщането към корените е факт, а това е и част от мечтата на Марин Лесев – да открием отново бавното, но вкусно традиционно готвене от миналото, защото то е част от нас и от нашата биология. Възможностите, които ни дават съвременни световни автори и научни открития, са хубаво нещо, но факт е, че всеки здравословен ефект, балансираното хранене, диетите, са продукт на местната, локална кулинарна традиция.

Запазването на автентичното и българщината е мечтата на Марин Лесев. A “Кулинарна колекция Готварница” е едно от огромните дела, които съхраняват българския дух и традиции. Но Марин Лесев не спира до там. С идеалната цел да съхрани и разпространи автентичната българска кулинария, Лесев се сдобива с правата на изданията на Пенка Чолчева – кулинарен будител и водеща личност от миналия век, започва да преиздава творчеството ѝ. До момента са издадени първите ѝ  две книги: “Изпитани рецепти за домашно приготвяне на зимнина” от 1934 година и “555 изпитани рецепти за готвене” от 1935 година. Само преди няколко дни излезе от печат и една от най-всеобхватните книги на Пенка Чолчева – “1000 изпитани рецепти за готвене” от 1947 година.

Следете фейсбук страницата на Готварница и Инстаграм профила, за да сте в течение с дейността на Марин Лесев и преродените кулинарни тенденции!

Вашият коментар