Зърнени храни, варива, брашна и хлебни изделия

Брашно

Кои са най-популярните брашна в българската кухня?

Брашното е една от най-познатите суровини на човечеството. Още от древни времена то изхранва населението и се смята за една от основните храни в повечето кухни. У нас брашното и хлябът са на висока почит и присъстват ежедневно на трапезите ни. В най-общи линии, брашното се получава при стриването на различни зърнени култури. В зависимост от вида на зърното, от което се произвежда, брашното може да варира широко. Най-често то се произвежда от пшеница, ръж, царевица, овес, ориз, нахут и други.

В българската кухня основният и най-употребяван вид брашно е брашното смляно от пшенични зърна. За да запази всичките си ценни качества и за да има допир само до естествени материали, е най-добре брашното да се стрива на каменни мелници. Интересното за брашното е, че натуралният му цвят след смилане е жълтеникав, а познатият ни бял цвят, в който сме свикнали да го виждаме, се получава след престоя на брашното преди да достигне до нашата трапеза, както и от различни видове подобрители.

Какво представлява цифрата, която е поставена към типа брашно?

Тези цифри показват пепелното съдържание на брашното в проценти. Колкото по-високо е пепелното съдържание на брашното, толкова по-висок процент от обвивката на зърното съдържа, цветът на брашното е по-тъмен, а то е наситено с повече фибри, минерали и витамини и е по-пълнозърнесто. В следващите редове ще разгледаме основните и най-популярни брашна, които се използват в българската кухня.

Бяло пшенично брашно тип 500

Това е най-класическият и универсален тип брашно, който присъства във всяка къща. То е с фина и гладка консистенция, използва се за приготвяне на хляб, хлебни и сладкарски изделия.

Пепелното му съдържание е 0,5%. В състава на този вид брашно изобилстват глутен, въглехидрати и фибри. Заради съдържанието на глутен, някои хора, които са алергични към тази съставка не го употребяват. Високото съдържание на въглехидрати в бялото пшенично брашно води до повишаване на кръвната захар и не се препоръчва за употреба от диабетици.

Типово пшенично брашно тип 1150

В сравнение с бялото пшенично брашно, то е по-нискокалорично.

Пепелното съдържание на този тип брашно е 1,15%.По-подходящо е за хора, които спазват хранителен режим, искат да се хранят здравословно или страдат от диабет.

Интересното при типовото брашно е, че то се произвежда от периферните части на ценното пшенично зрънце.

,Подходящо е за приготвяне на разнообразни хлебни изделия, както и диетични такива. То е по-наситено с минерали, фибри и витамини от бялото брашно.

Пълнозърнесто пшенично брашно тип 1750

Това брашно е получено от смилането на цялото пшенично зърно, което се състои от зародиш, сърцевина и обвивка.

. Пепелното му съдържанието е 1,75%. Благодарение на това, пълнозърнестото пшенично брашно запазва в себе си всички ценни съставки на пшеницата. Богато е на фибри, витамини, антиоксиданти, целулоза, белтъци и минерални соли.

То има по-висока хранителна стойност от бялото брашно. Пълнозърнестото пшенично брашно се радва на по-голяма популярност сред спортуващите и хората, които се борят с наднормено тегло. Този тип брашно също е подходящ за приготвяне на най-разнообразни тестени изделия.

Пълнозърнесто ръжено брашно тип 1750

На цвят ръженото брашно леко сивее и е по-тъмно от пшеничното. Има по-остър вкус и множеството му полезни съставки се борят с високото кръвно налягане, диабета, рака и други.

С 1,75% пепелно съдържание, този вид брашно е предпочитан от доста хора, заради ниското си съдържание на глутен и богато съдържание на влакнини. Доказано е, че растението ръж съдържа по-малко нишесте и повече свободни захари. В нея се съдържа ценни съставки като ниацин. витамини от група В, фосфор, манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и минерали.

Подходящо е за приготвяне на питки, сладкиши, палачинки, хляб и други. Имайте предвид, че печивата омесени от ръжено брашно бухват по-малко.

За финал

Зърнените култури се отглеждат, мелят и превръщат в брашно, а после в пухкав хляб от древни времена. В нашата история, това е истинска традиция, с която цялото семейство се е събирало на трапезата в така наречената готварница – тогавашната кухня. И до ден днешен тази традиция се е запазила и тестените изделия са част от ежедневието на всяко българско семейство под формата на хляб, питка, кекс, палачинки или мекици.

За да ни се получи наистина добър и вкусен краен продукт е важно да познаваме и избираме правилно типа брашно според резултата, който искаме да постигнем. Не забравяйте, че освен според указанията, много важно е да месим хляба и с любов.

Автор на статията: Иван Шеров

Related Posts

Вашият коментар