Статии

Какви са традиционните ястия в различните краища на България?

Какви са традиционните ястия в различните краища на България?

Българската традиционна кухня е нещо, с което всеки от нас се гордее. В годините сме съхранили множество шедьоври на кулинарията, които си приготвяме и до днес. Националните ни ястия са не само несравнимо вкусни, но имат и невероятната способност да придават уют и топлина на всяка трапеза.

Различните краища на България са известни с причудливите си диалекти, но освен това, всяко кътче на нашата Родина си има специфични гозби, с които се слави. В тази статия ще разгледаме някои от най-известните традиционни ястия в различните краища на страната ни.

Родопите

Започваме с тайнствените Родопи – място събрало в себе си уникални рецепти, които сме хапвали вкусно при нашите баби. Родопите се славят най-вече с родопския пататник, който се приготвя от прочутите родопски картофи, яйце и сирене.

Друго ястие, което не всеки е опитвал е прословутият родопски клин. Родопският клин представлява вкусна баница от точени кори, като плънката е съставена от ориз, масълце и сирене. Гарантираме ви, че ще си оближете пръстите!

Тракия

След родопската област се насочваме към Тракия. Ще се съгласите, че едно от най-традиционните български ястия там е шкембе чорбата. Точно така! Всички сме чували за нея, не всички я обичаме, но бързаме да запознаем всеки новодошъл чужденец с неустоимия ѝ вкус. Тракийската област се слави с най-вкусно приготвената шкембе чорба, приготвена от свинско шкембе.

Триеница, ръсеница или трахана – това ястие е известно и в Родопите, но се говори, че най-добре се приготвя в Тракия. Траханата е част от българската кухня години назад, като тя се приготвя от стрита на ръце смес от брашно и вода. След това получените трохи се варят в подсолена вода и се заливат със запръжка направена от мазнина и червен пипер.

Странджанска област

Пътуваме към южното ни Черноморие и познатата странджанска област. Типично ястие за този край на България е странджанската кавърма. Странджанската мозайка, както е позната гозбата, се приготвя в традиционни български глинени гювечета, като в тях се слага свинско месо, гъби, пиперки, моркови, доматено пюре, свинска мас и подправки. Крайният резултат ще надмине всичките ви очаквания!

Всеки край на България си има свой начин за приготвяне на баница, в Странджа тя се нарича зелник. Той е много характерен за странджанската кухня, като се приготвя от кори за баница, а тайната отново е в плънката – тя е от кисело зеле, яйца и мас.

Добруджа

Отиваме към Житницата на България, както е известна златна Добруджа. Това, че районът се слави с бялото си брашно, го прави и прочут с тестените си изделия. В региона са познати редица тестени шедьоври, едни от които са кръстачките или още познати като рогачки. Това чудо на кулинарията представлява тънък разточен лист тесто, който се поръсва със сирене, сгъва се и се запича на гореща плоча.

Интересното за Добруджа е, че тук се е зародила една малко по-специфична рецепта за приготвяне на хляб – в глинен съд, който се пече заровен в жаравата.

Районът е известен и със своите постни чорби, най-обичаната от които е лопушената чорба. Лопушът представлява многогодишно тревисто растение, което се използва за приготвянето на вкусни ястия. Добруджанската лопушена чорба се приготвя от листата на растението, морков, домат, лук, фиде и се овкусява със сол и девесил.

Северняшка област

Разказите за традиционните български ястия продължават към Северняшката област. Няма как да не споменем северняшката лютика, която се слави в цялата страна. Тази традиционна за северняшкия край салата се приготвя от печени патладжани, сладки и люти чушки, домат, чесън и магданоз. Перфектно ястие към питието ви! Заради близостта си с река Дунав, местното население се е превърнало в майстор на рибената чорба, която по стара традиционна рецепта се приготвя от изпечена на открит огън риба. Нещо друго, което може да опитате само в този край е бел муж – приготвено от смес от безсолно сирене, мляко и брашно, която се загрява докато се стопи. Колкото и странна да ви се струва рецептата, сигурни сме, че ще ви хареса.

Шопска област

Картата на България ни отвежда до шопската област, която е известна с редица гозби. Не е необходимо да ви казваме рецептата за шопската салата, която всеки от нас е опитвал.

Друга традиционна рецепта е тази за сирене по шопски – в малък глинен съд се нареждат сирене, домат, чушка, яйце и люти чушлета. Местните хора от шоплука се гордеят и с рецептата си за запечен боб с лук, домати и пиперки.

Пиринска област

Последна в нашата статия, но със сигурност и не последна по умения в кухнята, е пиринската област. Посещавайки този край, задължително трябва да пробвате неустоимия вкус на капамата. Известна още като банска капама, тя се приготвя от няколко вида месо – пилешко, свинско и телешко, сланина, кървавица, кисело зеле и ориз. Всичко това се готви дълго в дълбок глинен съд.

Последната рецепта, която ще ви издадем, е тази за пиринския чомлек. Гозбата съдържа телешки джолан, картофи, домати, моркови, вино и местни подправки, запечени в глинен гювеч.

Финални думи

Пътуването из България може да бъде истински пир за сетивата ни – различните региони предлагат разнообразни, вкусни специалитети, които си заслужава да опитате. Непременно се насладете на тези рецепти при посещението на някоя от областите на прекрасната ни страната.

Вашият коментар