Плодове и плодови консерви

Грейпфрут

Какви са ползите  за  здравето от консумирането на грейпфрут?
Грейпфрутът е най-популярния цитрус след портокалите. Той е известен със своята уникална горчивина и лека сладост. Може бъде добавян към плодови и зеленчукови салати, както и към ястия по различни рецепти.
Хранителното съдържание на този апетитен плод включва антиоксиданти и други ценни вещества, използвани за предотвратяването на различни заболявания.

Какво представлява грейпфрутът?

Независимо дали  го хапвате за закуска или десерт след основно хранене, този горчив цитрусов плод е чудесен  през есента и зимата. Подобно на други цитруси, грейпфрутът е плодът на вид дърво, което обича тропическия климат, защото расте по-добре в песъчлива почва. То има тъмнозелени листа и може да достигне височина до шест метра.  Плодът му има жълта външна обвивка и вътрешни месести части, които на цвят могат да бъдат жълти, светлорозови или тъмночервени. Грейпфрутът е популяризиран като диетична храна и все по-често се използва в различни програми за отслабване.

В един плод има съдържание на:

 • 74 грама калории
 • 0,23 гр. общи мазнини
 • 18,58 гр. въглехидрати
 • 2,5 гр. диетични фибри
 • 1,45 гр. протеини
 • 16,05 гр. захари
 • 28 мг. калции
 • 18 мг. магнезии
 • 320 мг. калий
 • 0,16 мг. цинк
 • 79,1 мг витамин С

Какви са ползите за здравето от консумацията му?

Подобно на други цитрусови плодове като портокалите и мандарините, от диетична гледна точка, грейпфрутът счита за отличен източник на витамин С. Той се нарежда на трето място след портокалите и лимоните.Това водоразтворимо хранително вещество е важно, защото:

 • Помага на тялото да метаболизира протеините по-ефективно;
 • Ускорява  заздравяването на рани;
 • Подпомага поддържането на колагена и намалява признаците на преждевременно стареене;

Полезен ли е при отслабване?

Дори и този плод да е здравословен избор на храна, всеки прекомерен прием  от него, може да причини стомашно-чревни реакции като диария. Въпреки че яденето на грейпфрут само по себе си няма да ви помогне да изгорите повече мазнини, изследванията на някои лекари показват, че добавянето му към вашата диета може да ви помогне да отслабнете.

Според лекарите, това се дължи на компонент в плода, наречен нооткатон. Смята се, че това вещество може да активира определени протеини, помагащи за намаляването на метаболитните нарушения в организма. Тези открития, показват потенциалните лечебни свойства на грейпфрута и как той  може да допълни здравословната  ви диета.

Освен това една чаша грейпфрут съдържа 2,5 грама фибри, което е около 10% от препоръчителния дневен прием. В сравнение с храни, съдържащи празни калории, този плод може да помогне за процеса на отслабване, като ви накара да се чувствате сити за по-дълго време.

Какви са различните разновидности на плода?

Вътрешността на грейпфрута има различни нюанси на розово и червено. Колкото по-тъмна е пулпата, толкова повече антиоксиданти съдържа. Има поне 10 различни разновидности на плода, главно по цвят. Той също често се използва за приготвяне на пресни фрешове, защото е много сочен плод.

Как да ядем грейпфрут?

Този цитрус е типична храна за закуска, като плодът се разполовява, а месото му се яде с лъжица. Някои хора поръсват захар отгоре, за да балансират горчивината му. Ако трябва да подсладите грейпфрута, опитайте със стевия или мед. Плодът  понякога се използва за приготвяне на желета, конфитюри и сиропи. За разнообразие можете да опитате да го включите като част от различни салати и ястия.

Вашият коментар