Статии

Кои са основните видове червено месо и как най-добре да ги приготвим?

Кои са основните видове червено месо и как най-добре да ги приготвим?

Българската традиционна кухня, а и като цяло в кулинарията, употребата на месни продукти е широкоразпространена. В множество от любимите ни ястия присъства месото като основен продукт. Приготвянето на месо, така че то да бъде крехко, ароматно и вкусно, не е толкова лесно и затова в тази статия ще Ви запознаем с основните видове червено месо, както и в кои рецепти е подходящо да ги използвате.

Какво е червено месо?

Основните видове червено месо, които присъстват в българската кухня, биват свинско, телешко и агнешко. За разлика от бялото месо, което е по-сухо, червеното месо съдържа повече мазнини. Всяко от тези меса си има тънкости в приготвянето, от които зависи колко крехко и вкусно ще бъде ястието ни. В зависимост от това, от коя част на животното се взима, месото е подходящо за различни рецепти.

Свинско месо

Да започнем с подправките, подходящи за свинско месо, това са: черен и червен пипер, бахар, кимион, чесън, дафинов лист, кориандър, мащерка, чили, копър и бял синап. Освен по отделно, повечето от тях могат да се съчетават и да ги използваме като ароматна комбинация, придаваща неустоим вкус на ястието.

Какви обаче са видовете свинско месо и за кои ястия са най-подходящи? Свинският бут се дели на три основни вида – шол, ябълка и вайсбрат. За шницели, шпиковане и печене във фурна е подходящ шолът. Ябълката и вайсбратът, от друга страна, са подходящи за мариноване, приготвяне на шишчета на скара или гювечета. За любимото ни, традиционно свинско със зеле, тънки пържоли на фурна или скара, са перфектни свинските гърди.

Едно от кулинарните съвършенства, приготвено от свинско месо, е свинският джолан. Той може да се приготви запечен във фурната с картофи или във вид на супа. Ако сте любители на вкусната кавърма или гювеч, можете да използвате свинската плешка, а от свинския врат пък се приготвят страхотни, крехки шишчета и пържолки на скара.

Съществуват интересни рецепти за небезизвестния свински котлет, като при някои от тях той се шпикова и приготвя във фурната, а в други се пълни, или пече на тиган.

Любителите на деликатеси знаят, че от свинските крачета и уши могат да се приготвя ароматна супа. Свинските ушички доста често се приготвят на скара.

Телешко месо

Телешкото месо е известно с това, че е доста трудоемко за приготвяне, но за сметка на това пък е изключително вкусно. Подправките, които е добре да използваме за овкусяване на ястия с телешко месо са: традиционната българска чубрица, мащерка, розмарин, дафинов лист, хрян, салвия, целина и дори джинджифил. В някои от рецептите с телешко месо се добавя и малко количество вино, което придава един специфичен привкус на месото.

От телешкия бут отново можем да разграничим шол и вайсбрат. От шола приготвяме страхотни шницели и кебапи, а вайсбратът е подходящ за пълнене и печене, като преди това се запържва или сварява. Обожавате мариновани телешки пържолки на скара? Ще бъдат приготвени перфектно от телешкия врат, като от него можем да приготвим и кебап или ароматна кавърма.

Телешките гърди, пък от своя страна, са подходящи за бавно и дълго печене на фурна или за супичка, докато от бонфилето могат да се приготвят медальони, стекове и аламинути. Контрафилето също е подходящо за стекове на тиган или на грил.

Естествено и тук едно от най-предпочитаните меса е телешкият джолан, от който се приготвя неустоимо телешко варено. Друг майсторски начин, по който можете да сготвите телешкия джолан, е приготвен в глинено гърне на бавен огън, комбиниран със зеленчуци и вино. За мелене на кайма, приготвяне на задушени или варени ястия също е подходяща телешката плешка.

Агнешко месо

Агнешкото месо се употребява традиционно на Гергьовден и Великден, но има множество рецепти, които обичаме да се приготвяме през цялата година. Подходящите за него подправки са: чесън, риган, майорана, джоджен, мащерка, кориандър, розмарин, девесил и магданоз.

Разгледано по-подробно, различните части от агнешкото месо са подходящи за точно определен начин на приготвяне. Агнешката плешка например е повече от перфектна за задушаване или печене на бавен огън. Няма човек, който да не е влюбен във вкуса на добре приготвени, крехки агнешки ребърца. Най-добре се получават на барбекю, грил и фурна.

Агнешкият бут е много крехък и не е мазен. Той е подходящ за запечатване на тиган, като след това трябва да се допече във фурната. Може да се приготвя и печен цял с кокал. Внимавайте да не предържите агнешкия бут по време на готвене, защото става жилав. На любителите на шишчета или крехки пържолки препоръчваме да използват агнешко месо от врат.

Автор на статията: Иван Шеров

Related Posts

Вашият коментар