Статии

Полезните подправки и правила за тяхното съхранение

В кулинарията думата “подправка” се отнася до всяка изсушена част от растението, различна от листата, която се използва за овкусяване на храна, но която не е нейна основна съставка.
Защо листата не се броят? Тъй като листните части на растенията, използвани по този начин, се считат за билки. Всяка друга част от растението, включително изсушена кора, корени, семена, плодове, стебла, което не е широколистна част, се счита за подправка.

Правила за съхранение

Целите подправки са с много по-добро качество от вече смлените такива. Например, винаги е по-добре да закупите черен пипер на зърна  и да го обработите в мелничката сами у дома, тъй като готовият стрит черен пипер по магазините лесно губи своите вкусови качества след отваряне на опаковката. Самите растения в тяхната цялост запазват свежестта си по-дълго и могат да издържат с години, докато смлените бързо губят вкуса си. Индийското орехче изобщо не се съхранява стрито на прах, счуква се непосредствено преди употреба.

Повечето подправки се съхраняват в херметически затворени буркани. Стъклени или керамични съдове с плътно прилепващ капак са удобни за тази цел. Буркани с дупки в горната част за сипване в готовия съд са неподходящи за каквото и да е дългосрочно съхранение. Някои подправки могат да се държат в обикновени насипни кутии. Дръжте джинджифил, лук, чесън, целина в хладилник или на сухо, проветриво място. Много от тях се предлагат за закупуване през цялата година, но разбира се е по-добре да ги отглеждате в градината си или в саксия на перваза на прозореца.

Когато пазарувате сушени такива, също избирайте малки количества, за да можете да ги използвате за кратко време. Цветът и ароматът им ще ви подскажат за това доколко са свежи. Когато са пресни, те имат ярък, наситен цвят и силен аромат. Подправките не се държат на светло, защото повечето от тях в досег с пряка слънчева светлина, много бързо губят ценните си свойства. Мястото им за съхранение е на тъмно.

Срок на годност

Срокът на годност на различните видове подправки е различен. За цели корени и семена е 3-4 месеца, за плодове и ядки – не повече от 4 месеца, за билки – 1-2 години; Смлените се съхраняват не повече от година. Рекордьорите за срок на годност в кухнята включват канела, карамфил и чушки. Запечатаната фабрична опаковка позволява да останат свежи до 3 години.

Подправките не се развалят и не загниват с времето, но постепенно губят вкусовите си качества. Тъй като се добавят специално за вкус, разбира се, най-добре е да ги използвате за определен период от време. Ако са цели и сухи, могат да се съхраняват около две години, но само при спазване на условията за това. Ако видите, че са загубили първоначалния си цвят, изхвърлете ги. Следете много внимателно крайния срок, за да знаете кога е време да купувате нови.

Вкусови качества

Всяка домакиня има много подправки, които използва, за да направи ястията още по-вкусни. Има много естествени ароматни такива като –  пикантни билки, корени, плодове, съцветия. Всяка домакиня, която обича да глези домакинството си с различни вкусотии, мисли как да ги съчетае.

Подправките се използват в много малки количества, за да придадат на ястието нов вкус и аромат. Това означава, че те не добавят много калории към храната. Това обаче не означава, че те не влияят по никакъв начин на вашата диета, те могат да се използват за добавяне на основни витамини и минерали към ястието.

Повечето подправки имат изразен силен аромат, когато са сухи. Някои от тях  могат да се опитат предварително, преди да бъдат сложени в храната, като хрянът или чилито. Вкусът на карамфила, кориандъра, индийското орехче се усеща напълно само в готовото ястие.

Автор на публикацията : Вероника Павлова

Related Posts

Вашият коментар