Статии

Как да изберем подходящо вино според вида на ястието ?

Kak-da-izberem-vino

Често наричана напитката на боговете или напитката на любовта – виното е широко познато на човечеството още от дълбока древност и несъмнено е една от най-консумираните алкохолни напитки в света. Получава се от ферментацията на гроздови зърна, но също така то може да се добие и от други плодове, цветя, жито и какво ли още не. В България винопроизводството е много добре развито и се практикува от стотици години. Някои от най-популярните сортове вино, с които ние българите сме известни, са Мавруд, Димят, Рубин и Мискет.
 
В момента, основните винени региони в света са Франция, Италия и Испания. На пазара съществува огромно разнообразие от различни видове вино, като то може да се раздели според цвета, съдържанието на алкохол и захар, сезонът, в който се консумира, както и спред храната, с която най-добре се комбинира.
 
В тази статия ще ви запознаем с основните видове вина и ще ви подскажем как най-лесно да съчетаете виното с храната. Преди да преминем по същество обаче, е добре да споменем, че има някои тънкости, които трябва да знаете за виното. Например, бутилката трябва да се съхранява в хоризонтално положение; за всеки вид вино има определена чаша, от която да се консумира; чашата трябва да се държи винаги за столчето, така че вашата телесната температура да не влияе върху температурата на виното.

Червено вино

Видовете червено вино, както и техните вариации, меко казано са многобройни. Най-познатите и широкоразпространени от тях са Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Сира, Малбек и Мавруд. Червеното вино се консумира по-често през зимните и студените дни, като е препоръчително напитката да е със стайна температура.

За да бъде хубавата храна още по-вкусна, тя несъмнено се нуждае от добра компания, която да допълни ястието. Един от основните принципи е, че тежката храна върви добре с тежко вино, както и обратното. Червеното вино като цяло е по-силно и се съчетава с ястия с по-силен аромат. Ако консумирате, например, основно ястие с агнешко или свинско месо, то успешно ще се съчетае с Каберне совиньон.

Пилешкото месо се комбинира с по-леки вина, докато червеното месо, особено това, което е комбинирано със сос, си партнира с тежко вино. Пино ноар върви чудесно с по-мазна риба или свински пържоли. Сирата се съчетава с пикантни храни, меса на скара или барбекю.

Бяло вино

Бялото вино е по-популярно през топлите дни, като най-познатите видове бяло вино са Шардоне, Совиньон блан, Ризлинг, Мускат, Траминер и Пино гри. За да се насладим на всички вкусове и качества на бялото вино, трябва да го консумираме изстудено, но без добавен лед в него. Белите вина са изключително разнообразни и варират от много сухо до сладникаво. Те допълват изключително добре вкуса на рибата, различни видове паста и свежата салата.

Фините бели вина с по-мек вкус се комбинират със задушени зеленчуци, риба и леки ястия. Совиньон блан се съчетава добре с дресинги и сосове, сирене, стриди, пресни билки и деликатна риба. Ако вината са по-тежки и силни, те се комбинират с пушена или пържена риба. Мискетът прави чудесна колаборация със свежи салата, а Шардонето – с ракообразни, омари на скара, тилапия, зеленчуци и ястия с богати сосове.

Розе

Противно на повечето очаквания, розето не се добива от смесването на бяло и червено вино, а си има своя собствена технология на производство. Някои от най-популярните сортове розе са Гренаш, Санджовезе, Темпранийо, Сира, Каберне Совиньон, Зинфандел, Пино ноар и други.

Розетата са по-леки и фини, комбинират в себе си както качествата на бялото, така и на червеното вино.

Съчетават се доста лесно с храната, като например Каберне совиньон се съчетава перфектно с морски храни и месо на скара. Зинфандел се комбинира доста успешно с различни видове пастети и мусове. Розето допълва вкуса както на паелята с морски дарове, така и този на ризотото или леките салати.

Десертно вино

Има още един вид вино, на което ще обърнем внимание и то е десертното вино. Този вид вино се получава след прекъсване на ферментационния процес и при него той е недовършен, от където идва всъщност остатъчната захар и типичният сладък вкус на напитката.

Едни от най-известните видове десертно вино са Марсала, Шери, Порто (Портвайн), Олоросо и други. Сладкият вкус на десертното вино го прави изключително подходящо за комбиниране с десерти и пикантни храни. Пенливото вино от своя страна може да консумирате както с десерти, така и с риба, зеленчуци или меки сирена.

Не трябва да забравяме, че виното е изкуство, танц на сетивата и празник за усещанията. Важно е да му се наслаждаваме както в правилната компания и подходящата храна, така и в умерени количества. Добър апетит!

Автор на статията: Иван Шеров

Related Posts

Вашият коментар