Статии

Кога започват Коледните пости и какво можем да ядем?

В християнската религия и нашия начин на живот, постите са широко разпространени. Обикновено, те се делят на еднодневни и многодневни. Еднодневните пости са всяка сряда и всеки петък, както и на 5 януари (денят срещу Богоявление), на 14 септември (Кръстовден) и на 29 август (деня на отсичането на главата на Св. Йоан). Що се отнася до многодневните пости – най-големите, спазвани в християнската религия, са Коледните, Богородичните, Великденските и Петровите пости.

Освен на еднодневни и многодневни, постите могат да бъдат разделени и на телесни и духовни. Телесният пост е този, при който се въздържаме от приема на храна, докато духовният пост е този, при който пречистваме душата от злото, като се въздържаме от лоши думи, клевети и празнословия. Според църковните канони, телесните пости, сами по себе си, са недостатъчни без духовните пости. Ето защо, православните християни, които желаят да се подложат на пост, трябва  да спазват и двата поста едновременно.

Този вид ограничение в приема на храна и напитки е изключително полезен, както за психическото ни здраве, така и за физическото. С две думи специалният хранителен режим пречиства духа и тялото. Той ни прави по-здрави и по-силни, защото подпомага пречистването на организма. Изчиства натрупаните в тялото токсини и работи за неговото емоционално презареждане. Подпомага работата на имунната и хормоналната система и ни изпълва с енергия. От религиозна гледна точка, постът ни помага да бъдем по-смирени и по-добри. Той пречиства ума ни и ни предпазва от нечисти мисли и желания. Постът ни помага да се абстрахираме от негативните мисли и да се съсредоточим върху личностното ни развитие.

Кога започват Коледните пости?

Всяка година, Коледните пости започват на 15 ноември, като те продължават до Коледа – 25 декември. В деня преди началото на постите 14 ноември за последно се консумира блажна храна, като месо, яйца и млечни продукти. Продължителността на Коледните пости е 40 дни, като в периода от 15 до 22 ноември, от 20 до 24 декември, както и всяка сряда и петък се спазва строг пост.

По време на него е забранена консумацията на месо, риба, яйца, млечни продукти и вино. Позволяват се само растителни храни и олио. По време на Коледните пости алкохолът също е строго забранен. Разрешена е консумацията (в умерени количества) само на червено вино, защото е символ на Христовата кръв. Интересното при постите е, че противно на доста мнения, които твърдят че ще получим недостиг на важни витамини и минерали, това всъщност съвсем не е така. Постите предлагат достатъчно разнообразно растително меню, с което можем да си набавим всички необходими хранителни вещества.

Какво можем да ядем по време на Коледните пости?

По време на Коледния пост се позволява консумацията на плодове, зеленчуци, бобови и зърнени култури, ядки, зехтин, соя и хляб. С други думи – по време на постите се консумират само храни “родени” от нашата земя. За да набавим, например, важните за тялото ни белтъчини, които обикновено приемаме с месото и млечните продукти, можем да консумираме боб, леща, ориз, нахут, гъби, кълнове, авокадо, ядки и други. Добре е да ядем много плодове и зеленчуци, с които да си осигурим ценните за организма витамини и минерали.

Преди да започнем същинския пост е добре да се подготвим физически и психически за него, за да се чувстваме добре и да бъде той здравословен. Добре е да постепенно да ограничим приема на алкохол, тютюнопушенето и консумацията на кофеинови напитки. Много полезно би било ако започнете да изключвате от ежедневното си меню сладки храни, полуфабрикати и месо, за да не стресирате организма си, вследствие на спирането им изведнъж. По време на пост е много важно да приемаме по-голямо количество вода, което спомага и за детоксикирането на тялото.

През дните, в които се спазва така нареченият строг пост (15 до 22 ноември, 20 до 24 декември, както и всяка сряда и петък), е разрешено да се консумират само растителни храни с олио (за предпочитане зехтин, защото той има свойството да изчиства организма от натрупаните токсини и мазнини). През останалите дни консумацията на месо и млечни продукти е строго забранена. На трапезата ни могат да присъстват тестени изделия, които не съдържа яйца, мляко и други млечни продукти. Разрешени са рибата (но само в определени дни), зехтинът, медът и захарта.

Важно е да знаем, че постите имат за цел не само да пречистят тялото ни, но и да ни направят по-смирени и близки с Бога. Постът се следва от физически здрави хора, а за бременни жени и деца той е по-облекчен. По време на специалния хранителен режим трябва да наблюдаваме дали ограничението се отразява добре на тонуса и общото ни здраве.

При избора на храни за ежедневното меню е добре да избираме такива, които съдържат белтъчини, желязо, калций и витамини от група В. Трябва да приемаме храната с благодарност и вяра, за да може тя да ни укрепи и да ни даде сили. Ако сме наистина стриктни в спазването на Коледните пости, след тяхното приключване ще усетим, че умът ни е пречистен, а тялото ни е много по-здраво. Ще се почувстваме изпълнени с нова енергия и духовно извисени. 

Автор на статията: Иван Шеров

Вашият коментар