Статии

С какви вина са известни различните области в България?

С какви вина са известни различните области в България?

За никой не е тайна, че ние българите сме ценители на хубавото вино. Умеем не само да го консумираме, комбинирайки го перфектно с подходяща храна, но и да го произвеждаме по особено добър начин. Производството на различните видове вино, зависи от сортовете грозде, които се използват за направата му, а отглеждането на сортовете, от своя страна, е капризно към определени условия.

Точно затова и в различните краища на България се произвеждат различни вина, спрямо климата, почвата и редица други условия. Тази статия е посветена на всички винолюбители, като в нея ще обърнем внимание на винените области в България и вината, които са характерни за тях и с които трябва да се гордеем.

България е малка по площ страна, но е изумително как побира в себе си умереноконтинентален, преходно-континентален и континентално-средиземноморски климат. Именно благодарение на тях имаме достатъчно количество валежи, топло и продължително лято и не толкова студена зима.

Тероарът на България или просто казано теренът, предоставя всички необходими условия за отглеждането на разнообразни сортове грозде. Спрямо географските си фактори, страната ни се дели на 5 винени области.

Нека сега да обърнем внимание на всеки район поотделно и да ви запознаем с отличителните за тях вина, както и с по-значимите винарски центрове.

Дунавска равнина

Започваме с най-северната област на България, а именно Дунавската равнина. Тя е най-голямата равнинна част на страната ни, наситена с низини, равнини, плата и хълмове. Тук климатът е умерено-континентален, а големият брой топли, слънчеви дни огрява неуморно гроздовите масиви.

Дунавската равнина предлага прекрасни условия за отглеждане както на бели сортове грозде, така и на червени. Тук успешно се произвеждат пенливи вина по класическа рецепта и качествени сухи бели вина, а червените сортове са известни с богатия си, свеж плодов аромат.

Най-разпространени видове вино, които може да опитате в северния лозаро-винарски район са: Гъмза, Каберне Совиньон, Памид, Мускат, Мерло, Траминер и Шародне. Лозови масиви има в Лом, Сухиндол, Свищов, Лясковец, Плевен, Видин, Градец и Рупци.

Розова долина

Преминаваме към най-малкия лозаро-винарски район у нас, а именно Розовата долина. Известен по цял свят с производството на розово масло, този район има изключителен тероар, на който се отглеждат висококачествени лозя.

В Розовата долина преобладава производството на сухи и полусухи бели вина, а червените са значително по-малко. Благодарение на плодородните условия, вината създадени тук се характеризират с хармоничен вкус и свеж плодов аромат.

Направете си винен тур в подбалканския лозаро-винарски район и опитайте: Мискет, Мускат отонел, Шардоне, Траминер, Совиньон Блан, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар и Памид. Населените места, известни със своите винарски изби тук, са Карлово, Московец, Хисаря, Карнобат и Сунгуларе.

Черноморието

Отиваме към любимото ни черноморие и източния лозаро-винарски район. Мекият климат, който преобладава в този район, оказва сериозно влияние на винопроизводството. Условията тук са изключително благоприятни за отглеждането на бели сортове грозде, от които се произвеждат елегантни, ароматни сухи и полусухи бели вина.

Районът се слави с два известни винени центъра – Поморие и Бургас. Най-традиционните винени сортове, отглеждани в черноморието, са Мускат Отонел, Димят, Шардоне, Юни Блан, Совиньон Блан и Траминер. Червените са значително по-малко, като сред тях преобладават Каберне, Мерло и Памид.

Тракийска низина

Следващата област, за която ще ви разкажем е Тракийската низина или с други думи – Южен лозаро-винарски район. Той е съставен от три части, които ще разгледаме по отделно.

Източна горнотракийска низина, където основните винени центрове са Кортен, Нова Загора, Стара Загора, Първомай и Чирпан. Този регион е известен с плътните си и изключително качествени червени вина, като тяхното производство надделява над белите. Най-известни видове вина тук са: Каберне Совиньон, Мавруд и Мерло.

Макар и по-малко, тук се през последните години се отглеждат и бели сортове грозде, от които се произвежда Шардоне, Совиньон Блан, Мускат и Траминер. Интересно е, че в тази област се създават леки естествено пенливи вина.

Втората част от този район е Западна горнотракийска низина, включваща в себе си известни винарски центрове като: Асеновград, Септември, Брезово, Брестовица, Перущица и Карабунар.

От край време се приема, че това е едно от родните места на световноизвестните български сортове вино – Мавруд и Памид. Разбира се, тук се отглеждат и други сортове, сред които преобладават: Каберне Фран, Мерло, Сира, Рубин и Каберне Совиньон.

Най-новата част е около планината Сакар, известна като източнородопско предпланинско стъпало. В последните години този район събра около себе си много внимание, поради изключително интересните лозя, които се отглеждат тук. Избите, намиращи се в Харманли, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Стамболово, се славят със своите лозови масиви и невероятните си червени вина.

Долината на р. Струма

Последният район, на който ще се спрем, е Долината на р. Струма, известен още като Югозападен лозаро-винарски район. Той се отличава със значително по-малка площ в сравнение с другите райони, като вината, които се произвеждат тук, са предимно червени.

Това е най-топлият район в България, затова вината тук се славят със своя южен характер, наситени цветове и интензивен аромат. Най-разпространени са: Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран. Този район е известен и с емблематичния сорт грозде Мелнишка лоза, който се отглежда тук от дълбока древност и се слави с уникалния си плътен вкус.

Финални думи

От древни времена България се слави с качествените си вина, отгледани на родна земя, някои от които се произвеждат само тук. Една страхотна идея за почивните дни е да си направите винен тур в някой от гореспоменатите райони и да се насладите на неустоимия вкус на виното! За финал бихме искали да завършим с една народна мъдрост, а именно: “Във виното е истината”. Наздраве!

Related Posts

Вашият коментар