Статии

Кулинарни факти – първа част

Още от дълбоки времена, готвенето е осигурявало храна за хората. Благодарение на този процес, нашите прадеди са превръщали невъзможните за храносмилане продукти в лесносмилаеми и питателни гозби. Оттогава обаче са изминали хиляди години и днес приготвянето на храната е еволюирало от средство за оцеляване до художествена дисциплина, известна като кулинария.

С други думи, кулинарията е изкуството на готвенето. Тя е тясно свързана с историята и всяка нация е известна със своите характерни кулинарни особености. Някои от тях са обвити в легенди и митове, докато други водят началото си от истински исторически случки. В тази статия ще ви запознаем с 5 от най-интересните факти от света на кулинарията. И така, нека запрятаме ръкави!

1. Черният пипер се е използвал като валута през Средновековието

Черният пипер е една от най-широко използваните подправки в европейската кухня, в това число и в българската. Познат още от дълбока древност, черният пипер е високо ценен заради вкусовите си качества и свойствата си на консервант. Подправката води началото си от Индия и по-точно от влажните южни райони на Малабарския бряг.

С течение на времето, черният пипер се е превърнал в толкова ценна подправка, че през Средновековието е бил използван като валута или залог. Всъщност, много историци смятат, че свръх-високата му цена е била сред основните причини, които накарали Вашку да Гама да търси морски път от Португалия до Индия, в края на 15-ти век.

2. Когато готвите с алкохол, не всичкият етанол се изпарява

Много любители кулинари вярват, че алкохолът, който се добавя по време на готвене, се изпарява напълно в процеса на термична обработка. Така например, виното, добавено към агнешкия джолан или котлети, ще остави своите вкусови акценти, без следа от етанол. Подобно е и мнението за уискито в някои шоколадови десерти. Това обаче не е съвсем вярно.

В почето приготвени с алкохол ястия остават следи от етанол. Разбира се, тези количества са значително по-малки, в сравнение с количествата в бутилката, но все пак е добре да го знаете, особено ако на масата има деца или ще шофирате след вечеря. Както можете да предположите, остатъчният в ястието етанол зависи от количеството и вида на използваната алкохолна напитка. Така например, бирата ще остави по-малки следи от виното, което пък ще се усети по-слабо от рома.

3. Страхът от готвене се нарича “магейрокофобия”

За повечето от нас кулинарията е нещо, което носи удоволствие, спокойствие и възможност да зарадваме хората, които обичаме. Не обаче всички гледат на готвенето по този начин. Всъщност, някои хора свързват приготвянето на храна с негативни емоции до такава степен, че изпитват страх при мисълта за него.

Страхът от изявата в кухнята е познат като “магейрокофобия”. Хората, които страдат от този вид фобия, изпитват силни неприятни чувства, когато стане въпрос за приготвянето на храна, под каквато и да е форма. Други подобни фобии, свързани с кулинарията, биват “лаханофобия” – страх от приготвянето на зеленчуци, “ихтиофобия” – страх от приготвянето на риба, както и “енофобия” – страх от виното.

4. По-лесно ще се порежете с тъп нож, отколкото с остър

Качествените ножове са едни от важните и най-полезни атрибути в кухнята. Това важи както за професионалните готвачи, така и за любителите кулинари. Ето защо е важно да инвестирате в добра марка и да ги поддър- жате в идеално състояние, включително и оптимално остри.

Острите ножове правят нарязването на продуктите по-лесно, по-бързо и по-приятно. Но това съвсем не е единствената причина да поддържате ножовете си добре заострени. Специалистите, в областта на кулинарията, споделят, че вероятността да се порежете с остър нож е много по-малка, отколкото ако боравите със затъпен нож.

5. Емблематичната шапка на готвача се нарича токе

Почти няма човек, който да не е запознат с традиционната бяла униформа на готвачите. Бяла престилка, бял панталон, бяло двуредно сако и разбира се бяла шапка. Малцина обаче знаят какви всъщност са причните, които са наложили използването на тази униформа, включително и на емблематичната готварска шапка, позната като “токе”. 

Както сигурно се досещате, всяка една част от готварската униформа си има практически смисъл. Например, материята е изработена от двоен памучен слой, който предпазва кулинарите от горещи пръски. Престилката служи за допълнителна защита срещу петна и мазнина. А що се отнася до най-известният елемент от кулинарния гардероб – токето, то предпазва главата на готвача от прекомерната топлина в кухнята.

Кулинарията представлява един безкраен свят, изпълнен с ярки цветове, незабравими аромати и приятни емоции. Тя крие в себе си много повече от термичната обработка на храна по дадена рецепта. Кулинарията смесва по един уникален начин история, география и традиции за да ни предложи най-доброто от света на гастрономията.

Надяваме се, че днес сте научили нещо ново и интересно за кулинарията и сте я обикнали още повече. За финал ще си позволим да цитираме Джордж Бърнард Шоу, който е казал: “Няма любов, по-искрена от любовта към храната”. 

Автор: Иван Шеров

Related Posts

Вашият коментар