Статии

Всичко за вкусната марината и как да я приготвим

Всички сме чували думичката “марината” и знаем, че тя допринася за невероятния вкус и аромат на много ястия. Но за съжаление, знанията на повечето от нас, за тази “пикантна” дума, се изчерпват дотук. Въпроси от сорта на: “откъде произлиза думата марината?”, “кога маринатата се е използвала за първи път?” и може би най-важният въпрос: – “как да приготвим най-вкусната марината, според вида на ястието?”, често срещат учудени и леко замислени изражения у “анкетираните”.

И наистина, маринатата придава страхотен вкус и апетитен аромат на много ястия, салати, туршии и мезета. Без маринатата, кулинарията никога нямаше да бъде същата и много от най-заклетите гастрономи просто щяха да си намерят друго хоби. Но каква е историята на маринатата, кои са най-вкусните маринти и как да си ги приготвим в домашни условия? В следващите редове ще разгледаме именно тези въпроси.

Кратка история на маринатата

Повечето хора вярват, че маринатата съществува едва от няколкостотин години и е открита в Европа. Тя обаче води началото си още от времето на египетските фараони. Древните китайски династии също са мариновали храната си, като при тях, основната съставка е била соевият сос.

По-късно, римляните са започнали да добавят маринати, за да овкусят храната си, като зеленчуците например. Следват французите, които откриват невероятните вкусови качества на маринатата през 13-ти век и оттогава, тя става неизменен спътник не само в тяхната кухня, но и в европейската кулинария, като цяло.

Самата дума “марината” произлиза от латинското “marinara”, което в буквален превод означава “море”. Причината за нейния произход се крие във факта, че първоначално, за мариноването на храните, древните народи са използвали морската вода.

В днешно време, нещата са малко по-различни и, разбира се, по-пикантни. Днес маринатата се използва широко в готварството и, освен за съхранение на храната, служи и за постигането на неповторим вкус, крехкост и аромат. Било то в течно или сухо състояние, под формата на паста или каша, кисела или солена, марината е един от най-добрите приятели на всеки кулинар.

Как да си приготвим невероятна марината?

Маринатите идват в най-различни форми, вкусове и съставки. В повечето от тях, разбира се, има сол, оцет и вода, но списъкът съвсем не свършва дотук. В зависимост от маринатата и нейното предназначение, в състава ѝ често влизат дафинов лист, магданоз, босилек, черен пипер, хрян, чесън, соев сос, че дори и алкохол (в повечето случаи вино).

Разбира се, основните съставки на маринатата, както и техните количества, зависят от това, дали тя ще се използва за съхранение или овкусяване. Ако ще служи за придаване на вкус, то тогава от значение е видът на храната, която ще се маринова. Днес ще разгледаме, кои са най-вкусните маринати за овкусяване на храната, а в някоя от следващите статии ще ви запознаем с най-ароматните маринати за туршии и зимнини.

Преди да преминем към най-вкусните маринати обаче, е добре да споменем, че маринатата трябва да престои поне час, преди да се нанесе върху продуктите за готвене. Също така, за най-добри резултати, по време на мариноване, използвайте керамичен или стъклен съд, но никога пластмасов или метален.

Вкусна марината за агнешко

Идеалната марината за агнешко съдържа кисели съставки, като лимон, оцет или вино, както и сол, черен пипер, джоджен, девесил, дафинов лист, мащерка, кимион и чесън. Задължително трябва да прибавите и някакъв вид растителна мазнина, като олио или зехтин. Мариновайте в продължение на поне 4 – 6 часа, а ако времето ви го позволява – и цяла нощ.

Вкусна марината за пилешко

Пилешкото месо присъства често на българската трапеза, но за съжаление, в повечето случаи то бива пренебрегнато, от гледна точка на подправките. Вкусната марината за пилешко наистина може да сътвори чудеса в кухнята и да ви спечели възхищението на вашите гости. В най-вкусната марината за печено пилешко месо влизат вода, олио, оцет, лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз, дафинов лист, чесън, кромид лук.

Вкусна марината за риба

Рибата е сред най-полезните представители на животинските храни, но за съжаление, тя присъства все по-рядко на нашата трапеза. А не бива да е така. Специалистите, в сферата на здравословното хранене, препоръчват да похапваме риба поне 2 пъти седмично, като поне в един от случаите, рибата да е от семейство мазни – скумрия, сьомга, пъстърва и др.

Надяваме се, че с тази вкусна марината ще ви помогнем да погледнете на рибата с по-добро око и ще започнете да я слагате по-често на вашата маса. В най-вкусната марината за печена риба влизат сол, черен пипер, магданоз, мащерка, розмарин, босилек, чесън, лимонов сок и зехтин. Бон Апети!

Автор на статията: Иван Шеров

Вашият коментар