Статии

5 от най-известните международни кулинарни събития

5 от най-известните международни кулинарни събития

Освен, че е неразделна част от ежедневието на човек, храната почти винаги съпътства и отбелязването на всеки празник. Тя има невероятната сила да обединява и събира хората заедно около масата. Още в миналото, както и до ден днешен, в много краища по света, храната се е превърнала в повод и за истински празник и веселба.

По света има множество подобни фестивали, но в тази статия ще разгледаме 5 от най-известните международни кулинарни събития, които почитат местен деликатес, продукт или ястие, превръщайки деня в национален празник.

1. Ла Томатина

Започваме пътуването си с Испания – страната, която е известна с вкусната храна и любовта към забавленията. В Испания има безброй подобни фестивали, но един от най-известните и обичани сред местното населението е Ла Томатина. Събитието се провежда всяка последна сряда на месец август в град Буньол, където успява да събере множество туристи, дошли да видят и участват в зрелището.

Празникът започва в 10 сутринта, след като някой от участниците успее да се покатери на предварително омазнен дървен стълб и да свали от него закачено пушено месо. На площада вече са подготвени няколко камиона натоварени с добре узрели червени домати и битката може да започне, като правилата са прости „Всеки срещу всеки“! През следващите няколко часа хората се замерват с доматите, докато не остане и един цял плод. Гарантираме ви, че денят се превръща в едно невероятно забавление, което зарежда посетителите си с позитивна енергия.

2. Празник на лютите чушки

Прехвърляме се към далечно Ню Мексико, САЩ в долината Хач, където се провежда известният ежегоден празник на лютите чушки. Събитието почита местния сорт люти чушки, който е причина за славата на Хач сред жителите на югозападните щати. Всяка година над 30 000 туристи посещават градчето точно на Деня на труда, за да бъдат част от пъстрото събитие.

По време на кулинарния фестивал специфичните люти чушки могат да бъдат видяни и опитани в най-различни ястия, приготвени от известни майстор-готвачи. Някои от най-любимите рецепти със сладко-лютивия вкус на чушките са тези за енчиладас, супи, сосове и други. По време на фестивала се провеждат и различни музикални програми, състезания и забавни игри.

3. Божоле нуво

Всяко вкусно ястие върви ръка за ръка с добро вино, нали така? Отиваме към Франция, която е известна със страстта си към виното и хубавите, ароматни сирена. Всяка година в края на месец ноември се отбелязва празникът на младото вино Божоле – „Божоле нуво“. Родината на това събитие е областта Божоле във Франция, където след полунощ на този ден се пристъпва към неспирна дегустация на младото вино.

Традицията се е зародила преди повече от половин век по горното течение на река Сона, но е толкова любима на всички, че вече е известна и се чества по цял свят. Над 120 страни, които внасят известния сорт вино Божоле, празнично отбелязват деня, наслаждавайки се на мекия вкус на виното. Известното младо вино Божоле се произвежда от сорта грозде гама и се пуска в продажба шест седмици след края на гроздобера.

4. Napoli Pizza Village Festival

Няма как да не включим в този списък и Италия, която е известна с божествените си пици! Едно от неписаните правила при консумиране на пица в Италия е, че ако сложиш сос върху пицата си, обиждаш готвача и показваш, че тя не е достатъчно вкусна. Сред най-дългоочакваните местни събития е известният Napoli Pizza Village Festival, който се провежда в началото на месец юни край Неапол.

Вкусният празник успява да събере хиляди почитатели на пицата и средиземноморската храна, които имат възможността да се потопят в автентичната атмосфера на Италия и да опитат някои от най-вкусните ѝ деликатеси. Освен обилно количество майсторски приготвена храна, фестивалът предлага концерти, състезания и други културни прояви.

5. Масленица

Сега отиваме към Русия и известния фестивал Масленица, който се провежда в Москва. Това е един от най-обичаните и чакани празници сред местното население, а когато настъпи, продължава цяла седмица. По време на тази седмица може да се включите в безброй забавления, както и да опитате неустоимо вкусните руски палачинки. Периодът, в който се провежда Масленица се променя всяка година, но винаги започва в понеделник и завършва в неделя, като съвпада с деня, в който ние българите честваме Сирни Заговезни.

За всеки ден от седмицата има определени различни традиции, някои от които са приготвянето на разнообразни палачинки от различни плънки, изгарянето на гигантски фигури, които символизират смъртта и възраждането, искане на прошка от малки и големи и други. Смята се, че чествайки този празник, хората символично се разделят със зимата.

За финал

Храната е любов, храната е живот, храната има силата да ни събира заедно! Отделете време, за да посетите някое от тези интересни събития, така че да се потопите в духа на празника и да се насладите на вкуса на безброй деликатеси!

Вашият коментар