Птици, яйца

Яйца

Защо яйцата са важна част от нашето меню и какви са ползите им за здравето ни?

публикувано на 23,10,2021 г.

От много години, често се спори в сферата на здравословното хранене доколко е реална хранителната стойност на яйцата. Обикновено споровете се основават на факта, че съдържащият се в яйцата холестерол, може да повлияе негативно на здравето ни.  Много хора са на мнение, че яйцата все пак са наистина нужна част от всекидневното меню и имат своите здравословни ползи.

Доколко всъщност са полезни яйцата?

Това е в голяма зависимост от тяхното количество на прием. Лекарски изследвания показват, че не е хубаво ако консумираме повече от три или четири яйца дневно. Често се взимат предвид самостоятелните яйца, но забравяме, че те са част и от други кулинарни изделия като: сосове, кексове, баници, сладкиши, застройки и много други.

Яйцата определено са страшно добър източник на протеини в кулинарията. В състава си имат много полезни хранителни вещества като витамините – А, D и B12. Универсален и достъпен продукт са, така че не бива да се влияем прекалено от мненията за това, че имат твърде високо съдържание на холестерол и наситени мазнини, което да попречи да ги ползваме в менюто си. Нека видим кои са най-здравословните ползи за здравето от яйцата.

Яйцата и тяхната хранителна стойност:

Едно кокоше яйце има съдържание на:

 • 72 г. калории;
 • 6 г. протеин;
 • 1,5 г. наситени мазнини;
 • калий;
 • магнезий;
 • калций;
 • желязо;
 • фосфор;
 • витамин В6;
 • витамин В12;
 • витамин А;
 • витамин D;
 • холин;

Какви са ползите от консумация на яйца?

Консумирането им подобрява здравето на нашия мозък. В съдържанието си имат холин, който е хранителен елемент, важен за здрава памет, добро настроение и контрол на мозъчната дейност и мускули. Ако приемаме холин чрез яйцата, така ще спомогнем предотвратяването на появата на сърдечни заболявания, деменция и омазняването на черния ни дроб.

Плюс това яйцата в съдържанието си имат доста по-малко мазнини от месото, което ги прави и нискокалорични. Яйцата поддържат и доброто зрение, защото в състава си имат химични съединения, наречени каротеноиди. Каротеноидите се съдържат най-вече в жълтъка на яйцето, като го правят жълто или оранжево на цвят. Доколко наситен ще е цвета на жълтъка много зависи от вида хранене на кокошките и дали приемат храни, богати на каротин.

Яйцата като богат източник на протеини

Яйцата доставят на нашия организъм необходимите му протеини и аминокиселини, които са необходими за възстановяването на мускулите и тъканите в нашето тяло. В зависимост от това какъв е размера на едно яйце, то може да съдържа около пет или осем грама протеини в себе си.

Дали все пак яйцата влияят за повишаване на холестерола?

Доказано е, че холестеролът, който приемаме с храната не повишава автоматично този, който вече се съдържа в кръвта ни, така че ако консумираме умерени количества яйца, няма да имаме толкова голям риск от сърдечно-съдови заболявания. Доста лекари признават, че диетичния холестерол не е чак толкова вреден за нашето здраве, колкото опасни са трансмазнините и наситените мазнини, които водят до реалното покачване на холестерола в кръвта.

Кое е по-полезно за консумация – белтъкът или желтъкът?

Ако обичаме да ядем повече от едно яйце дневно, консумирането на белтъци, вместо целите яйца ще е добра алтернатива, ако искаме да избегнем допълнителния холестерол. Но от друга страна жълтъците съдържат повечето от хранителните вещества в яйцето, а мазнините помагат на тялото ни да ги усвои. Затова не е добре да се лишаваме от жълтъците, като даже може да се каже че са по-полезната част на яйцето.

Автор на статията: Вероника Павлова

Вашият коментар