Статии

Ползи и вреди за нашето тяло от консумирането на свинско месо

Добре известно е, че има много митове за ролята от консумирането на  свинско месо за човешкото здраве. Но пък това не пречи то да бъде най-консумираното в света червен тип месо. В съдържанието си то е много богато на минерали, полезни витамини и много протеини.
Всъщност, това месо е в състояние да набави на човешкото тяло почти всички витамини от групата В – нещо, което не се наблюдава при нито един друг продукт от животински произход. Нека в тази статия да разберем кои са основните ползи и вреди за нашето тяло от консумирането му. 

На какви още хранителни вещества е богато свинското месо?

Както и другите видове меса, то е наистина много богато в съдържанието си на протеини. Филето и контрафилето са със съдържание до 89% хранителни вещества, което ги прави един от най-богатите източници на протеини. Това месо също е важен източник на аминокиселини, необходими за развитието на организма и поддържането на важните му функции. Като насърчава растежа на мускулната тъкан и спомага за по-бързо възстановяване от наранявания, консумирането му е важно за тези, които се занимават активно с фитнес упражнения.

Освен протеини, някои части на този вид червено месо имат високо съдържание на мазнини. Средно около 10% до 16% се съдържат в една вратна пържола например. Именно поради такова впечатляващо съдържание на мазнини някои хора напълно отхвърлят това месо като много калоричен продукт. То също е богат източник на минерални и витаминни комплекси. За разлика от други видове червено месо (като говеждо или агнешко), свинското е особено богато на веществото тиамин.

Този витамин е от група В – вещества, които играят важна роля в организма (отговорни за растежа и възстановяването на мускулната тъкан и нервните клетки). 8% от масата на всяка една пържола от филе съдържа витамин В12. Само животински продукти могат да се използват като източник на този безценен витамин, който е отговорен за кръвообразуването и мозъчната функция. Недостигът му може да причини анемия и увреждане на невроните. Винаги можете да осигурите този важен елемент на тялото си, като ядете свинско месо.

Ползи и вреди за тялото от консумирането на свинско

Дълги години учените спорят дали свинското месо може да се използва като част от нашата здравословна диета и дали ще донесе повече ползи или вреда на организма ни. Но пък то е важен източник на много полезни за хората съставки. Затова би било странно, ако продукт с толкова разнообразни вещества в съдържанието си не е полезен за човешкото тяло.

Сред много други животински продукти, то е един от най-добрите източници на протеин. Поддържането на мускулния тонус е важен фактор, влияещ върху цялостното здраве. Без упражнения и правилно хранене мускулната маса няма да се променя благоприятно с възрастта. В тежки случаи загубата на мускулна маса може да доведе до саркопения (силна загуба на тегло, което е често срещано заболяване при възрастните хора).

Но относно ефекта на червеното месо върху миокарда изследователите имат различни мнения. Няма ясни доказателства, че свинското месо само по себе си може да предизвика сърдечни заболявания. В същото време учените смятат, че поради нездравословен начин на живот и недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, твърде честото консумиране на месни продукти може да причини бъдещи сърдечни проблеми. Въпреки това, приема на свинско месо в умерени количества няма да нанесе твърде голяма вреда на здравето ни.

Как да намалим калоричния прием на свинско месо?

В много диети яденето на свинско не е препоръчително, но има начин то да бъде полезно и за тези, които губят тегло. Важно е да приемате порции с ниско съдържание на калории. Заменете пърженото месо със задушено, печено или най-здравословното  – варено.

Автор на публикацията : Вероника Павлова

Вашият коментар