Статии

Кои са най-вкусните подправки за приготвяне на риба?

За съжаление, в днешно време, рибата присъства на българската трапеза все по-рядко. А когато решим да разнообразим менюто си с риба, често тя е под формата на пържен шаран или цаца, което не е сред най-здравословните начини за приготвяне на този речен дар. И все пак е нещо. Положението обаче само преди 100-на година е било коренно различно. Тогава рибата е била често срещано ястие в менюто на нашите прародители, в най-различна форма, най-различен вид и приготвена по вкусен и здравословен начин.

Според информацията в готварските рецепти от онова време, нашите баби и дядовци са се радвали на богато разнообразие от речни и морски риби, приготвяни с любов и в комбинация с много ароматни подправки. Доказателство за това е и първата, изцяло на тази тема, българска кулинарна книга от 1935 година – “Риба”, написана лично от бащата на Райна Кабаиванска – Д-р. Ячо Кабаивански. Всичките 55 страници на книгата, съдържат над 100 рецепти, посветени на деликатесите от почти всички видове риба и морски дарове.

Есетра, паламуд, скумрия, лефер, кефал, чироз, калкан, карагьоз, хамсия и илария, са само част от многобройните примери. Приготвени по рецепти, предавани от поколение на поколение, тези водни дарове са изобилствали от неповторим вкус и здравословни качества. Голяма заслуга за това разбира се имат подправките. Но кои са най-вкусните подправки за приготвяне на риба, към които можем да се обърнем, така че да предложим на нашето семейство или гости страхотен рибен деликатес? В тази статия ще отговорим именно на тези въпроси. Нека започваме!

Кои са най-вкусните подправки за приготвяне на българска риба?

Рибите, които се срещат по българските географски ширини, са толкова полезни, че те спокойно могат да бъдат наречени “суперхрани”. И все пак, понеже това е термин от чисто рекламно естество, ще се постараем да не го използваме. Рибата е чудесен източник на пълноценни протеини, полезни мазнини, важни минерали и витамини. Специалистите препоръчват да консумираме от този природен дар поне два пъти седмично, а при възможност и повече.

Лефер, скумрия, цаца, карагьоз, есетра и сафрид са идеални примери за риби, които се срещат в района на родното черноморие. Костур, щука, шаран, лин, амур и сом, пък от своя страна, са сред най-популярните представители на българските сладководни риби. Която и от тях да изберете, няма да сгрешите, стига разбира се да използвате правилните подправки.

Освен традиционните сол, черен пипер, магданоз, копър и бял пипер, които така или иначе трябва да присъстват в кухнята на всеки кулинар, има и по-специфични подправки за приготвяне на вкусна българска риба, за които не всеки е чувал. В следващите редове ще ви подскажем именно кои са те.

Босилек

Босилекът е идеален пример за подправка, която придава невероятен аромат на рибата, особено на бялата риба. Използването на сушен босилек е добре, но ако имате пресен, ще получите още по-добър резултат. Подправката се съчетава страхотно и с доматите, които често се поднасят като гарнитура към водните дарове. Босилекът е идеален и за приготвянето на пържена риба.

Мащерка

Изсушената и стрита мащерка се използва от много професионални кулинари в приготвянето на риба. Тази ароматна подправка намира широко приложение в направата на сосове за риба, както и рибени панировки.

Девесил

Девесилът представлява отлично допълнение към печената или пържена риба. И все пак, тя е една от онези подправки, с които не бива да прекаляваме, тъй като лесно може да вземе превес над останалите подправки в рецептата. Подобно на босилекът, девесилът се съчетава много добре с гарнитурата от домати или доматен сос. 

Карамфил

Карамфилът е по-рядко използвана подправка, но нейните аромати и вкусове са неповторими, когато иде реч за приготвянето на рибена чорба. Всичко, което се изисква от вас, е да прибавите няколко стръка карамфил по време на варенето и да станете свидетели на истинско кулинарно чудо.

Розмарин

Розмаринът е широко тачен заради пикантните си и леко остри вкусови качества. Намира чудесно приложение в приготвянето на печена или варена риба. Имайте предвид, че тази подправка придава силен аромат на камфор, който наподобява мириса на бор, така че не бива да прекалявате с нея. 

Естрагон  ( тарос )

Естрагонът се нарежда сред най-популярните подправки, които се използват по нашите географски ширини. Тази подправка, известна още под името “тарос”, може да се похвали с уникален аромат и вкус. Намира голямо приложение в европейската кулинария, като е особено подходяща за приготвянето на редица рибни ястия.

В заключение

Дори и да не сте префесионален кулинар, винаги можете да се обърнете за помощ към подправките, така че да приготвите невероятно рибно ястие с неповторим вкус и аромат. В края на краищата, тайните на добрия готвач си остават в кухнята. Вашите гости ще останат възхитени и определено ще ви потърсят за съвет, когато решат да приготвят вксуна българска риба.

Автор на статията: Иван Шеров

Related Posts

Вашият коментар